Warsztaty odbyły się w ramach projektu współpracy 5 lokalnych grup działania „Kulinarna Akademia Cudów”, ich organizatorem buła Lokalna Grupa Działania „Brama na Podlasie”. Łącznie w warsztatach wzięło udział 30 uczestników. Warsztaty prowadził znany szkoleniowiec Marcin Budynek prowadzący Akademię Kulinarną.
Uczestnicy w kuchni uczyli się przyrządzania zapomnianych dań kuchni kresowej i podlaskiej, sporządzania marynat do ryb i mięs oraz sporządzania dań „wege” (jarskich) i bufetowych z wykorzystaniem ryb i mięs.
Marcin budynek zdradził również kilka sekretów zawodowych, m.in.: jak zemleć mięso wołowe na tatara, czy jak obrać cebulę bez płaczu.
Uczestnicy wrócili z warsztatów bardzo zadowoleni. Osoby, które na co dzień pracują w gastronomii część przepisów zastosują w swoich miejscach pracy, wzbogacając ofertę o dania kuchni kresowej.
W drugiej połowie roku zostanie sporządzona książka z przepisami.