WARSZTATY KULINARNE W CIECHANOWCU

Od 28 do 30 maja w Ciechanowcu w ośrodku Szczęsny, Sala bankietowa odbyły się warsztaty kulinarne, w których wzięło udział 10 przedstawicieli LGD Lider w EGO.

Warsztaty odbyły się w ramach projektu współpracy 5 lokalnych grup działania „Kulinarna Akademia Cudów”, ich organizatorem buła Lokalna Grupa Działania „Brama na Podlasie”. Łącznie w warsztatach wzięło udział 30 uczestników. Warsztaty prowadził znany szkoleniowiec Marcin Budynek prowadzący Akademię Kulinarną.

Uczestnicy w kuchni uczyli się przyrządzania zapomnianych dań kuchni kresowej i podlaskiej, sporządzania marynat do ryb i mięs oraz sporządzania dań „wege” (jarskich) i bufetowych z wykorzystaniem ryb i mięs.

Marcin budynek zdradził również kilka sekretów zawodowych, m.in.: jak zemleć mięso wołowe na tatara, czy jak obrać cebulę bez płaczu.

Uczestnicy wrócili z warsztatów bardzo zadowoleni. Osoby, które na co dzień pracują w gastronomii część przepisów zastosują w swoich miejscach pracy, wzbogacając ofertę o dania kuchni kresowej.

W drugiej połowie roku zostanie sporządzona książka z przepisami.

Filmik z warsztatów

WARSZTATY KULINARNE W CIECHANOWCU