W imprezie własne stoisko miała Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”, która informowała o swojej działaności na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
W ramach święta zorganizowano dwa konkursy: „Na najlepszy miód” i „Na najlepsze ciasto z miodem”.
Konkurs „Na najlepszy miód” organizowany przez Urząd Marszałkowski w Olsztynie – do konkursu zgłosiło się 9 pszczelarzy i producentów miodu z regionu. Każdy mógł zgłosić do konkursu miody w 5 kategoriach: najlepszy miód rzepakowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy, odmianowy.
Laureaci konkursu:
I miejsce oraz Puchar Marszałka:
W konkursie „Na najlepszy miód rzepakowy” zdobyła Pasieka Jurewicz z Sedranek.
W konkursie „Na najlepszy miód lipowy” zdobyło Gospodarstwo Pasieczne „Mazurska Pasieka”
W konkursie „Na najlepszy miód gryczany” zdobył Bartnik Mazurski.
W konkursie „Na najlepszy miód wielokwiatowy” zdobyła Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie.
W konkursie „Na najlepszy miód odmianowy” zdobył Bartnik Mazurski.
Najlepsze miody oceniała komisja konkursowa w składzie:
Pan dr inż. Maciej Siuda – UWM Olsztyn
– Pani dr Beata Szmatowicz – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań nad Żywnością Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
– Pani dr inż. Iwona Batyk – UWM Olsztyn
– Pani Anna Czyż – ZS nr 6 w Ełku
Do konkursu „Na najlepsze ciasto z miodem” zorganizowanego przez Urząd Miasta Ełku i Ełckie Centrum Kultury zgłoszono 8 wypieków. Pierwsze miejsce zajęła pani Angelika Mulewska za „Miodownik Królewski”, wyróżnienie zdobyła pani Aleksandra Rapkowska za ciasto „Snickers”.
Komisja Konkursowa oceniająca wypieki składała się z:
– Pani dr Beata Szmatowicz – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań nad Żywnością Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
– Pani dr inż. Iwona Batyk – UWM Olsztyn
– Pani Anna Czyż – ZS nr 6 w Ełku
Nagrody ufundował Urząd Miasta Ełku.
W ramach Regionalnego Święta Miodu odbył się także wykład pani dr inż. Iwony Batyk „Prozdrowotne i kulinarne wartości miodu”, a także kiermasz miodów i produktów pszczelarskich.