Ogólnopolska Konferencja Online „OD POLA DO STOŁU”

UDZIAŁ W KONFERENCJI JEST BEZPŁATNY

23 września 2021r.

O KONFERENCJI

Szanowni Państwo,

Serdecznie zapraszamy na Ogólnopolską Konferencję „Od pola do stołu” online, która odbędzie się w dniu 23 września 2021 r.

Uczestnictwo w konferencji jest bezpłatne i możliwe po zarejestrowaniu się na stronie konferencji https://odpoladostolu.wip.pl. Przewidywana liczba uczestników 1000 osób.

Wydarzenie skierowane jest do producentów żywności, rolników, producentów opakowań, hurtowni spożywczych, hurtowni produktów ekologicznych, producenci żywności innowacyjnej, producentów alternatywnych źródeł energii.

Podczas konferencji uczestnicy poznają projektowane sposoby znakowania żywności, możliwości rozwoju i wspierania konkurencyjności dla rolników, wyzwania dotyczące projektowania zrównoważonych opakowań i dobre praktyki marketingu produktów żywnościowych.

  • producentów żywności
  • rolników
  • producentów opakowań
  • hurtowni spożywczych
  • hurtowni produktów ekologicznych
  • producenci żywności innowacyjnej
  • producenci alternatywnych źródeł energii

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONFERENCJI

DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ W KONFERENCJI

  • Nowa strategia Unii Europejskiej “OD POLA DO STOŁU” zapoczątkuje nową erę dla producentów, przetwórców i konsumentów żywności. Podczas konferencji przedstawimy cztery panele, podczas których przedstawimy najważniejsze szanse i wyzwania wynikające z przyjęcia strategii “Od pola do stołu”.
  • Strategia ta ma na celu diametralną zmianę systemu żywieniowego UE, który ma być bardziej sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska. Nie bez powodu strategia “Od pola do stołu” została okrzyknięta kamieniem węgielnym Europejskiego Zielonego Ładu w na lata 2019–2024.
  • Po raz pierwszy w historii prawa żywnościowego powstanie nowy, kompleksowy system uwzględniający wszystkie etapy produkcji żywności. Strategia zawiera ambitne i konkretne cele dotyczące pestycydów, nawozów, rolnictwa ekologicznego, znakowania żywności czy zasad stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, które mają zostać osiągnięte do 2030 r.
  • Przed nami szereg zmian nie tylko prawnych. Zmiana polityki rolnej, wspieranie badań i innowacji, inwestowanie w nowe technologie, zachęcanie do zrównoważonych praktyk rolniczych będą miały kluczowe znaczenie już w najbliższych latach.

Jesteśmy przekonani, że Ogólnopolska Konferencja „Od pola do stołu” Online na stałe wpisze się w Państwa kalendarz konferencyjny, gdyż stanie się areną wymiany myśli.

PROGRAM

09:10-09:30

SESJA INAUGURACYJNA

09:30-10:30

Panel I – Odpowiedzialne praktyki marketingu przemysłu spożywczego

  • Jak strategia „Od pola do stołu” wpłynie na konsumpcję i wybory konsumentów?
  • Profile żywieniowe w kontekście oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
  • Jakie ograniczenia czekają producentów żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli

10:45-11:45

Panel II – Opakowania – jak ograniczyć opakowania żywności

  • Jak zrównoważone podejście do systemu żywnościowego wpłynie na producentów żywności?
  • Problem czy wyzwanie? Jak strategia wpłynie na rynek opakowań do żywności
  • Zrównoważone opakowania dla zrównoważonych produktów żywnościowych – co oferuje rynek?

12:00-13:00

Panel III – Znakowanie żywności – co czeka producentów żywności

  • Zharmonizowane etykiety – jak może wyglądać standard FOP?
  • Co na etykiecie? Najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych składników odżywczych a etykietowanie produktów
  • Traffic Light, Keyhole czy Nutrinform – przegląd europejskich systemów znakowania żywności

13:15-14:15

Panel IV – Rolnictwo – jakie są szanse dla polskiego rolnictwa

  • Alternatywne źródła energii w gospodarstwach (biomasa, panele fotowoltaiczne)
  • Wyspecjalizowane gospodarstwa – szansa na rozwój
  • Jak rolnicy powinni zmieniać metody produkcji?

GŁÓWNE ZAŁOŻENIA STRATEGII UNII EUROPEJSKIEJ „OD POLA DO STOŁU” W RAMACH ZIELONEGO ŁADU

To wszystko czeka na uczestników podczas 4 paneli tematycznych moderowanych i prowadzonych przez zaproszonych ekspertów i partnerów konferencji i transmitowanych z naszego studia w Warszawie.

  • Ograniczenie stosowania pestycydów o 50%
  • Ograniczenie strat składników pokarmowych o min. 50%
  • Ograniczenie stosowania nawozów o min. 20%
  • Ograniczenie antybiotyków na fermach o min. 50%
  • Przeznaczenie min. 25% gruntów rolnych na rolnictwo ekologiczne
  • Zrównoważone etykietowanie żywności
  • Rozważenie możliwości etykietowania dot. dobrostanu zwierząt
  • Etykiety dot. wartości odżywczej pojawią się na przodzie opakowań
  • Rozwój alternatywnych białek
  • Utworzenie profili żywnościowych
Download PDF
Ogólnopolska Konferencja OD POLA DO STOŁU ON-LINE