OFERTA KULINARNA JAKO JEDEN Z WAŻNYCH CZYNNIKÓW WYBORU MIEJSCA ODPOCZYNKU

„Przez żołądek do serca” – to stare przysłowie polskie najlepiej oddaje cele, jakie postawiła sobie Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”. Zrealizowaliśmy już kilka projektów kulinarnych, których celem była promocja lokalnych produktów. W piątek, 22 kwietnia br., w Grądzkich Ełckich w „Zakątku u Ewy” dzięki współpracy z Januszem Rosińskim przeprowadziliśmy pokaz właściwego technologicznie wędzenia pośredniego we własnoręcznie przez niego zaprojektowanej i wykonanej wędzarni.

Zgodnie z prowadzoną działalnością: Artystyczny Dom i Ogród, Janusz Rosiński dowiózł dwie bajkowe wędzarnie, które posłużyły do pokazu.

Na początku zademonstrował właściwe przygotowanie do wędzenia wędlin, mięsa, ryb oraz serów, a następnie przeprowadził proces wędzenia odpowiedni do każdego asortymentu.

Prezes Stowarzyszenia LGD „Lider w EGO” Jarosław Franczuk, przekonywał zebranych, że dobra oferta kulinarna jest jednym z ważniejszych czynników wyboru miejsca odpoczynku, szczególnie ważna, gdy dwa miasta leżące na obszarze działania: olecko i Gołdap należą do sieci Cittaslow.

W oczekiwaniu na efekty wędzenia p. Janusz Rosiński przygotował w kotle na ognisku przepysznego strogonowa.

OFERTA KULINARNA JAKO JEDEN Z WAŻNYCH CZYNNIKÓW WYBORU MIEJSCA ODPOCZYNKU