KONKURS “TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ”

W dniu 28 października b.r. w Olecku odbył się  I Powiatowy Konkurs Kół Gospodyń Wiejskich „Tradycja i nowoczesność”. Inicjatorką i pomysłodawczynią tej imprezy była Pani Jadwiga Wasilewska z KGW Sedranki, a organizatorami byli Starosta Olecki Marzanna Pojawa-Grajewska oraz Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych (ZSLiZ)
w Olecku.   Do konkursu zgłosiło się 7 kół gospodyń wiejskich z powiatu oleckiego i miały one za zadanie przygotować danie lub zupę z sezonowych warzyw oraz opowiedzieć o swojej działalności.

W składzie komisji konkursowej zasiedli:

  • Urszula Nartowicz – p. o. Dyrektora ZSLiZ w Olecku,
  • Michał Nitkiewicz – przedstawiciel oleckich przedsiębiorców z branży gastronomicznej,
  • Edyta Truszczyńska – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nr 6 Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie,
  • Magdalena Ronkiewicz – pracownik Oddziału Terenowego w Olecku Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej w Olsztynie,
  • Krzysztof Łapiński – Koordynator do spraw wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju, Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”.

Fundatorami nagród w konkursie byli :

  • Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza,
  • Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”,
  • Starostwo Powiatowe w Olecku,
  • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku.

Komisja stanęła przed wielkim wyzwaniem. Brała ona pod uwagę smak , prezentację dania, oraz pomysłowość jego podania. Wybór zwycięzcy nie był taki łatwy, dlatego niektórzy zajęli miejsca ex aequo. Jako uczestnik komisji mogę stwierdzić, że potrawy były naprawdę smaczne, włożono w ich przygotowanie dużo pracy i serca.

Po naradzie członków komisji wyłoniono następującą klasyfikację:

  •  I miejsce:
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Rogowszczyźnie – gulasz Sołtysa,
    • Koło Gospodyń Wiejskich „Róże z Niedźwieckich” – zupa karmuszka;
  • II miejsce:Koło Gospodyń Wiejskich w Sedrankach – papryka faszerowana kaszą jaglaną
    i warzywami;
  • III miejsce:
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Wieliczkach „Super Babki” – dynia po mazursku, sałatka z fasolą czerwoną i śliwką,
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Zatykach „Zatyczanki” – pierogi ziemniaczane
      z kapustą i grzybami, sałatka ziemniaczana;
  • wyróżnienie:
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Możnych „ZaMożne” – plińce z pomoćką
      i rozetki,
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Plewkach „Plewczanki” – zupa krem z dyni
      z chlebem ze słonecznika.

Koła gospodyń wiejskich otrzymały atrakcyjne nagrody rzeczowe w postaci przydatnego sprzętu AGD.

Bardzo cieszymy się, że nasze Stowarzyszenie mogło uczestniczyć w tej imprezie. Popieramy takie inicjatywy, które służą integracji mieszkańców i kultywowaniu dawnych tradycji.
W tym miejscu chcemy gorąco podziękować aktywnej członkini naszego Stowarzyszenia, Pani Jadwidze Wasilewskiej z KGW Sedranki. która włożyła wiele pracy w przygotowanie konkursu. Wierzymy że za rok odbędzie się II edycja tej imprezy i jeszcze więcej kół
i organizacji zgłosi się do rywalizacji.

Krzysztof Łapiński

Download PDF
KONKURS “TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ”