W dniu 28 października b.r. w Olecku odbył się I Powiatowy Konkurs Kół Gospodyń Wiejskich „Tradycja i nowoczesność”. Inicjatorką i pomysłodawczynią tej imprezy była Pani Jadwiga Wasilewska z KGW Sedranki, a organizatorami byli Starosta Olecki Marzanna Pojawa-Grajewska oraz Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych (ZSLiZ)
w Olecku. Do konkursu zgłosiło się 7 kół gospodyń wiejskich z powiatu oleckiego i miały one za zadanie przygotować danie lub zupę z sezonowych warzyw oraz opowiedzieć o swojej działalności.
W składzie komisji konkursowej zasiedli:
- Urszula Nartowicz – p. o. Dyrektora ZSLiZ w Olecku,
- Michał Nitkiewicz – przedstawiciel oleckich przedsiębiorców z branży gastronomicznej,
- Edyta Truszczyńska – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nr 6 Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie,
- Magdalena Ronkiewicz – pracownik Oddziału Terenowego w Olecku Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej w Olsztynie,
- Krzysztof Łapiński – Koordynator do spraw wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju, Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”.
Fundatorami nagród w konkursie byli :
- Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza,
- Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”,
- Starostwo Powiatowe w Olecku,
- Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku.
Komisja stanęła przed wielkim wyzwaniem. Brała ona pod uwagę smak , prezentację dania, oraz pomysłowość jego podania. Wybór zwycięzcy nie był taki łatwy, dlatego niektórzy zajęli miejsca ex aequo. Jako uczestnik komisji mogę stwierdzić, że potrawy były naprawdę smaczne, włożono w ich przygotowanie dużo pracy i serca.
Po naradzie członków komisji wyłoniono następującą klasyfikację:
- I miejsce:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Rogowszczyźnie – gulasz Sołtysa,
- Koło Gospodyń Wiejskich „Róże z Niedźwieckich” – zupa karmuszka;
- II miejsce:Koło Gospodyń Wiejskich w Sedrankach – papryka faszerowana kaszą jaglaną
i warzywami;
- III miejsce:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Wieliczkach „Super Babki” – dynia po mazursku, sałatka z fasolą czerwoną i śliwką,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Zatykach „Zatyczanki” – pierogi ziemniaczane
z kapustą i grzybami, sałatka ziemniaczana;
- wyróżnienie:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Możnych „ZaMożne” – plińce z pomoćką
i rozetki, - Koło Gospodyń Wiejskich w Plewkach „Plewczanki” – zupa krem z dyni
z chlebem ze słonecznika.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Możnych „ZaMożne” – plińce z pomoćką
Koła gospodyń wiejskich otrzymały atrakcyjne nagrody rzeczowe w postaci przydatnego sprzętu AGD.
Bardzo cieszymy się, że nasze Stowarzyszenie mogło uczestniczyć w tej imprezie. Popieramy takie inicjatywy, które służą integracji mieszkańców i kultywowaniu dawnych tradycji.
W tym miejscu chcemy gorąco podziękować aktywnej członkini naszego Stowarzyszenia, Pani Jadwidze Wasilewskiej z KGW Sedranki. która włożyła wiele pracy w przygotowanie konkursu. Wierzymy że za rok odbędzie się II edycja tej imprezy i jeszcze więcej kół
i organizacji zgłosi się do rywalizacji.
Krzysztof Łapiński